Herbata jest znana w Chinach od kilku tysięcy lat. Do Europy przywieźli ją Holendrzy około 400 lat temu. Niedługo później pojawiła się także w Polsce. Jest drugim najpopularniejszym napojem na świecie, wyprzedza ją tylko woda.
W Wielkiej Brytanii, Chinach, Turcji, a szczególnie w Japonii, picie herbaty wiąże się z konkretnym rytuałem. Jest to okazja do spędzenia czasu z drugą osobą.
Miło i przyjemnie spędzili czas przy wspólnej herbatce uczniowie klasy II realizując temat dnia: ”Jak przygotować zimową herbatkę?” Do wybranej przez siebie herbaty dodawali według upodobań smakowych: miód, sok malinowy, świeży imbir, pomarańczę, cytrynę, goździki, cynamon, kardamon, anyż i komponowali rozgrzewającą „zimową herbatkę”. Przy okazji dowiedzieli się jakie wartości oraz jaki wpływ na nasze zdrowie i odporność posiadają te cenne dodatki. Uczniowie chętnie dzielili się zwyczajami picia herbaty w ich rodzinach oraz ulubionymi rodzajami tego wyśmienitego napoju.
