Herbata jest znana w Chinach od kilku tysięcy lat. Do Europy przywieźli ją Holendrzy około 400 lat temu. Niedługo później pojawiła się także w Polsce. Jest drugim najpopularniejszym napojem na świecie, wyprzedza ją tylko woda.

W Wielkiej Brytanii, Chinach, Turcji, a szczególnie w Japonii, picie herbaty wiąże się z konkretnym rytuałem. Jest to okazja do spędzenia czasu z drugą osobą.

Miło i przyjemnie spędzili czas przy wspólnej herbatce uczniowie klasy II realizując temat dnia: ”Jak przygotować zimową herbatkę?” Do wybranej przez siebie herbaty dodawali według upodobań smakowych: miód, sok malinowy, świeży imbir, pomarańczę, cytrynę, goździki, cynamon, kardamon, anyż i komponowali rozgrzewającą „zimową herbatkę”. Przy okazji dowiedzieli się jakie wartości oraz jaki wpływ na nasze zdrowie i odporność posiadają te cenne dodatki. Uczniowie chętnie dzielili się zwyczajami picia herbaty w ich rodzinach oraz ulubionymi rodzajami tego wyśmienitego napoju.

20250206_103056.jpg20250206_102349.jpg20250206_103131.jpg20250206_102357.jpg20250206_102342.jpg20250206_102334.jpg